Tuesday, December 27, 2011

PENGALAMAN MENDAKI GUNUNG

semalam banyak pengalaman yang aku dapat...
aku n family pergi ke GUNUNG LEDANG..
hai indahnya x dpt aku jelaskan..
awalnya kami mandi kt bwh je..
sbb dorang da penat nak naik kan..
so,, aku ape lg...
terjun ar...
brape kli  dr atas btu n trjun ke air...
btu tu bkn rendah..
tggi woo...
tp aku suka...
haha..
*xtauknape..
abis skit bdn aku..
erhh biase lha aku,, lau trjun je mcm2 style...
yg pling aku sku style pusing..
haha...
enjoy pnye enjoy..
rse cam nak naik lg atas...
so, aku, adek aku, spupu aku n adek dye pon naik lha lg atas...
perh skit kki doe....
pnat glerr...
blom smpai puncak lg tu da x leh jln...
then smpai lha kt btu pling besar kt situ...
celah tu ade tikar..
kezen aku ckp tmpat org wt maksiat..
ktorang 4 org nmpak ade org kt ats sket.. 
tgh amik2 gmbar..
x rmai sgt..
ktorang pon mndi2 lha skjap kt situ...
then ktorang tngok blik org yg amik2 gmba tu da x de...
mgkin da blik...
nak smbung blik mendaki...
ttibe plak tgh mndki,, ade bau wangi...
aku bau cam bau bunga...
awlnye aku wt bodo je...
mgkin bau bunga kt hutan tu kot..
ttibe cousin aku ckp tron ar blik...
adekk dye bole plak tego an...
eysh bau ape nie,, bau mcm...
cousin aku mrh ar dye..
then x smpai lha hajat nak ke puncak gunung..
kata org lau ade pe2 ptunjuk x bek,, jgn truskan..
kezen aku ckp..
"kau bau x bau ape td"
aku ckp ar..
"bau"
"mcm bau wangi an"
"a'ah mcm bau bunga gitu lha.. aku igtkan bau kemenyan"
"sbb tu la aku tgok skliling td x de pon pokok berbunga.. bau cam minyak wangi gitu ar"
aku tnye adek aku dye x bau plak...
sedar x sdar rupenye da nak maghrib..
smuenye brg tggl kt bwh,, so x de jam ar..
yg x de keje nye mse nak trun tu,, ktorang kutip botol2 plastik..
then msokkan lha something..
then lpskan kt air , pastu kjar botol tu...
haha mse perjlnn turun,, banyak giler pasu2 bunga..
elok2 lgy...
ade kad judi,, mcm2 ar...
tu lha pengalaman mendaki gunung..
tp x smpai puncak pon..
haha..
tp oke lha ckop menyeronokkan...
Lps nie nak pegy lg lha...
wt fmily day kt gnung..
^_^

Monday, November 28, 2011

can't believe man...


sorry to say...
huh...
sukar untuk dimengerti perasaan ini...
terhimpit....dihimpit...
ohh,,, pedihnya...
hidup sememangnya penuh dengan dugaan..
antara berat atau ringan...
manusia sendiri yg perlu mengharunginya dengan sabar...
siapa??
siapa sebenarnya yg patut kita percaya..
kdg2 org yg rapat dengan kita pon sering kali menipu kita...
tipu sunat??
tiada istilah tipu sunat...
di dalam Al-Quran mahupun sunnah..
tiada..
kalau da tipu,, tetap juga berdosa...
dan aku paling ANTI dengan org yg suka mainkan perasaan org lain...
kenapa perlu begitu..
labih baik berterus tarang drpd trus2san menipu..
 terima kasih..
ini sja cramah tok ari nie..
*maafceritasebenartidakbolehdiketengahkandisini
;')




Saturday, November 19, 2011

pEnCeMaRaN sUnGaI


meh sini ceq nak bg tau..
aku amat2 plek sama ini dunia sekarang..
pasal apa??
tong sampah bukan maen banyak lah kan..
kat merate tmpat ade je kan tong sampah..
siap ade tulis lagi..
"GUNALAH SAYA"..
Tp ade manusia buat??
buang sampah dlm tong sampah??
ade??
mmg rmai...
tp msih ade lg kan yg men campak je smpah tu kan..??
kdg2 da smpai tong sampah pon x msokkn btol2..
ha.. srupe la tu...
eden nie bukan sngaje nak berleter...
tau x pmbuangan smpah yg cam nie lah mnyebabkn sungai kt ruma aku pnoh ngn sampah...
haa... nak slahkn sape??
nak slhkn sungai??
hei,, sedar lah whai mnusia..
SUNGAI ITU PENTING!!
utk korang jugak kn..
nak mndi,, minum, pngangkutan, n bnyak lah..
lau sungai da cam nie kan,,
nak wt cam mne..
aduuhhh,,'sdih aku...
x kesian ke kt aku..
lau x ksian kt aku pon,, ksian la kt bumi kite nie..
nak nangis aku bile aku turun sungai..
dngan airnye yg kotor..
tringat mse kcik2 dlu,, slalu mndi2 kt situ..
aduhh,, skrg da x de org mndi..
oleh sbb tu aku da jarang turun sungai..
sedih tau bile tngok..
1 je aku nak...
jgn lah cemarkan sungai ye...
aku merayu...
please...
There was an error in this gadget